Har du en virksomhed, så er det utrolig vigtigt, at du har styr på dit årsregnskab. Det skal nemlig indberettes en gang om året og får du det ikke gjort, kan det have nogle skattemæssige konsekvenser.
Mange synes dog, at sådan noget med et årsregnskab er svært at finde ud af. Det kan vi også godt forstå, men det lyder sværere end det egentlig er. Læs med her og bliv klogere på hvordan du bliver god til at holde styr på din virksomheds regnskab.
Hvad er et årsregnskab?
Først og fremmest skal vi slå fast, hvad et årsregnskab egentlig er. Det er nemlig vigtigt at vide præcis hvad det er, for at finde ud af hvordan man skal lave det.
Et årsregnskab er egentlig bare et regnskab der indeholder et detaljeret overblik over din virksomheds økonomi. Dette regnskab skal udarbejde én gang om året. Formålet med det er, at det af regnskabet skal fremgå, hvordan virksomheden har brugt sine penge og hvilken økonomisk situation virksomheden er i ved slutningen af året.
Hvordan laver man et årsregnskab?
Der findes flere forskellige måder at lave et årsregnskab på. Den absolut letteste er at få en revisor eller bogholder til at gøre det for dig. På den måde ved du også, at der med garanti er styr på regnskabet.
Ønsker du at gøre det selv, så kan du også sagtens gøre det. Her vil det være en fordel, hvis du anvender et regnskabsprogram til at gøre det. Disse kan findes på nettet, men du kan også vælge at købe et, så det ligger som et program på din arbejdscomputer.
Når du laver et årsregnskab, så skal du inkludere følgende:
- Resultatopgørelse: Du skal redegøre for virksomhedens enten over- eller underskud. Dette gør du ved at notere alle virksomhedens indtægter og udgifter i løbet af det år, der lavet regnskab for.
- Balance: Du skal også redegøre for virksomhedens balance, ved at registrere dens aktiver og passiver. En virksomheds aktiver og passiver skal passe sammen, hvorfor det kaldes for virksomhedens balance.
- Eventuelle noter: Er der noter til årsregnskabet, så inkluder også dem.
Hvorfor er det vigtigt at have?
Det er vigtigt at have et årsregnskab, da det er vigtigt at holde styr på virksomhedens økonomi. Rent praktisk skal årsregnskabet bruges, når du skal oplyse og indberette virksomhedens enten overskud eller underskud til SKAT eller hvis du af forskellige årsager skal sende et årsregnskab til Erhvervsstyrelsen.