Det er ingen hemmelighed, at nøglen til en komfortabel pensionering er at spare så mange penge som muligt op. Men for mange mennesker er dette ikke let. En måde at få dine penge til at arbejde for dig er at investere dem i aktier. I denne vejledning lærer vi dig det grundlæggende om aktieinvestering, så du kan komme i gang med at opbygge din formue. Vi vil diskutere, hvordan du undersøger forskellige virksomheder og identificerer gode investeringsmuligheder, samt hvordan du køber og sælger aktier. Med en smule viden og lidt hårdt arbejde kan du begynde at øge din formue i dag!

 

Hvad er aktier?

En aktie er en lille del af et selskab, som man kan købe. Når du ejer aktier i et selskab, bliver du aktionær. Som aktionær har du ret til at stemme om visse beslutninger i virksomheden og modtage udbytte (en del af virksomhedens overskud).

 

Der findes to hovedtyper af aktier: almindelige aktier og præferenceaktier. Almindelige aktier giver dig ret til at stemme om virksomhedens beslutninger og modtage udbytte, men præferenceaktionærer har fortrinsret, når det gælder om at modtage udbytte og få deres penge tilbage, hvis virksomheden går konkurs.

 

De fleste mennesker investerer i ordinære aktier, fordi de giver det største potentiale for kapitalvækst (værdistigningen af din investering over tid). Præferenceaktier kan imidlertid give en mere stabil indkomststrøm og kan være mindre risikable end almindelige aktier.

 

Sådan køber du aktier

Der er to hovedmetoder til at købe aktier: gennem en mægler eller gennem en børs. En mægler er en person, der køber og sælger aktier på vegne af kunder. Børser er markedspladser, hvor aktier og andre investeringer købes og sælges. Du kan bruge en mægler til at købe aktier på dine vegne, eller du kan gøre det selv ved at købe aktier direkte fra en børs.

 

Processen med at købe aktier fra en børs kaldes handel. Når du handler, skal du betale et gebyr til børsen (kendt som en kommission) og din mægler (hvis du bruger en). Den pris, du betaler for dine aktier, vil være baseret på den aktuelle markedspris plus eventuelle gebyrer.

 

Sådan undersøger du virksomheder

Når du overvejer at investere i en virksomhed, er det vigtigt at lave research. Du skal finde ud af så meget som muligt om virksomheden og dens økonomiske situation, før du investerer.

Der er et par forskellige måder at undersøge virksomheder på. En måde er at læse årsrapporter og regnskaber. Disse dokumenter vil give dig et overblik over virksomhedens resultater i det seneste år.

 

En anden måde at undersøge virksomheder på er ved at læse nyhedsartikler og analytikerrapporter. Dette vil hjælpe dig med at forstå, hvad eksperter mener om virksomheden og dens fremtidsudsigter. Endelig kan du også tale med andre investorer og få deres mening om, hvorvidt de mener, at en bestemt virksomhed er en god investering eller ej.

 

Ekstra tip!

Jeg ved det er lidt langt ude men som JP Morgan sagde, ’’millionaires don’t need astrologers, but billionaires do.’’. Brug astrologi til at finde de rette tidspunkter for at købe og sælge. Astrologi kan være et nyttigt redskab til at træffe investeringsbeslutninger. Ved at forstå de planetariske påvirkninger på aktiemarkedet kan du få en idé om, hvornår det kan være et godt tidspunkt at købe eller sælge aktier. Hvis du f.eks. overvejer at investere i et firma, der producerer widgets, kan du måske vente, indtil Merkur er retrograd. Hvis du vil vide mere om astrologi kan du tjekke Horoskoper.net/ascendant ud.

 

Så der har du det! Dette er det grundlæggende i at investere i aktier. Husk at lave din research og altid rådføre dig med en finansiel rådgiver, før du træffer investeringsbeslutninger. Med lidt viden og lidt hårdt arbejde kan du begynde at øge din formue i dag!